Ruggiga och kalla fall i sommarhettan

Det Àr vÀlmatat för deckarsommar i hÀngmattan. I bÄde nordiskt och lÀngre ifrÄn tar man varandra av daga litterÀrt i högt tempo.

Dags för rysningar i sommarvÀrmen. Hos Marie Jungstedt försvinner tvÄ tonÄrspojkar, Anne Holt tar oss med till maktens korridorer och debutanten Anna Breitholtz-Monséns huvudperson driver ett kattpensionat.

Dags för rysningar i sommarvÀrmen. Hos Marie Jungstedt försvinner tvÄ tonÄrspojkar, Anne Holt tar oss med till maktens korridorer och debutanten Anna Breitholtz-Monséns huvudperson driver ett kattpensionat.

Foto: Christine Olsson/TT/Ole Gunnar OnsĂžien/TT/Lena Evertsson

SpÀnningslitteratur2021-07-17 07:00

Anders Roslund Ă€r som vanligt ett sĂ€kert kort. Hans nya ”Lita pĂ„ mig” Ă€r som man förvĂ€ntar sig frĂ„n hans hĂ„ll en bĂ„de svidande vidrĂ€kning med samtiden och en mycket spĂ€nnande berĂ€ttelse. Den trivsamme grinvargen till kommissarie Ewert Grens Ă€r för en gĂ„ngs skull i lyckliga omstĂ€ndigheter: han Ă€r kĂ€r och har ett fint förhĂ„llande till sitt lĂ„tsas-barnbarn. Men det blir inga böcker av det och snart Ă€r han indragen i en hĂ€rva av giftsprutor, trafficking och organhandel. Det Ă€r lika vidrigt som det brukar vara och dĂ„ fĂ„r förstĂ„s undercovermĂ€staren Piet Hoffman rycka in. Roslund skriver i en klass för sig och denna elfte bok med Grens-Hoffman Ă€r verkligheten nĂ€ra (se bara Magda Gads reportage om organhandel i Afghanistan). Men hur slutar det egentligen? VĂ€ntar med spĂ€nning pĂ„ nĂ€sta bok, Ă€ven om detta Ă€ventyr avslutas hĂ€r.

Mari Jungstedt leder över Roslund i antal titlar. Hennes nya ”DĂ€r den sista lampan lyser” Ă€r hennes sextonde med Gotland och kommissarie Anders Knutas i huvudrollen, ibland lite osĂ€ker pĂ„ vem av dem som Ă€r den egentlige huvudpersonen. Som vanligt Ă€r nĂ€stan Knutas och relationerna runt honom mer spĂ€nnande Ă€n brottet. TvĂ„ tonĂ„rspojkar samtidigt som den pensionsnĂ€ra Knutas mĂ„ste bestĂ€mma om han vill bli far Ă€n en gĂ„ng, hans yngre partner Karin Jacobsson Ă€r ovĂ€ntat och osannolikt gravid (hon Ă€r Ă€ndĂ„ fyllda 50). Det blir mycket grubbel medan sökandet intensifieras. Som vĂ€ntat en smĂ„tt sjĂ€lvlĂ€sande roman med mycket sorg och psykologisk skĂ€rpa.

Sorg, ja, det Àr förstÄs en sjÀlvklar ingrediens nÀr berÀttelser handlar om ond brÄd död. Förutom den lÀttnad lÀsaren kan kÀnna av att inte vara drabbad sÄ fungerar nog deckarna som en bearbetning för den saknad och sorg man sjÀlv kÀnner.

Kalla fall Ă€r populĂ€r genre. I Mats Ahlstedts nya ”Osynligt offer” blir polisen Fatima Wallinder chef för ”Kalla fall-gruppen”. Hon tar upp utredningen om en kvinna som försvann för tjugo Ă„r sedan. Det leder henne in i en historia lĂ„ngt vĂ€rre Ă€n hon kunde ha förestĂ€llt sig. Ahlstedt Ă€r en duktig och inte minst engagerad berĂ€ttare med en intressant huvudperson. Den som lĂ€st honom tidigare kommer att bli helt nöjd hĂ€r ocksĂ„.

Ett fenomen nu för tiden Ă€r att Ă€ven debutanter verkar ha en serie planerad frĂ„n start. Anna Breitholtz-MonsĂ©n första heter ”Stranden” och pĂ„ omslaget stĂ„r ”en Lina Lantz-deckare”. Men det kan hon vara vĂ€rd, författaren och hennes huvudperson med det kanske alltför stajlade namnet fĂ„r gĂ€rna Ă„terkomma. Inte alla brottsbekĂ€mpare som förutom talang pĂ„ det omrĂ„det driver kattpensionat och har en underbar morfar. Samt löser gamla och nya mord pĂ„ samma gĂ„ng.

NĂ€r man tycker att det blir för verkligt och tungt Ă€r Dag Öhrlund ett sĂ€kert kort. NĂ€r han avslutade serien om psykopaten Silfverbielke tog han vid med den om Suzanne Eriks, hovrĂ€ttsdomare, och om inte helt psykopat sĂ„ nĂ€st intill. Samtidigt som hon ser till att de som verkar ha undkommit rĂ€ttvisan Ă€ndĂ„ fĂ„r ett gruvligt straff drar hon sig inte för att gĂ„ samma vĂ„ldsamma vĂ€g med de som stĂ„r i vĂ€gen för hennes begĂ€r - om det sĂ„ Ă€r deras paradvĂ„ningar eller kroppar. Ibland aning gubbigt men oftast fyllt med svart humor och överraskningar. Och i ”Dom meddelas redan i natt” finns ju som vanligt sympatiske kommissarie Ewert Truut med.

Utrikes dĂ„. En av sommarens bĂ€sta Ă€r M W Cravens ”Svart sommar”. DĂ€r fortsĂ€tter han med det udda paret Washington Poe och Tilly Bradshaw. En inbjudande skildring av ett avsides stycke England och dessutom en hĂ€rligt snĂ„rig intrig. Första kapitlet handlar om en mĂ„ltid och Ă€r bland det hemskaste jag lĂ€st i sin detaljrikedom om vad som ska vara en av jordens lĂ€ckraste rĂ€tter. 

Franske Olivier Norek tar oss med ut i gĂ€ngens förorter, och det kan lĂ„ta mĂ€rkligt vĂ€lbekant. I ”Kod 93” tar han dock konceptet en bra bit till och Ă„stadkommer en mycket spĂ€nnande och överraskande historia som startar med att det ringer i en mobil under pĂ„gĂ„ende obduktion – inifrĂ„n liket.

Anne Holt gör möjligen sin hjĂ€ltinna, före detta stjĂ€rnadvokaten Selma Falck, alltför superhjĂ€ltig, Ă€ven om det dĂ€mpas av hennes allmĂ€nna otrevlighet. I tredje boken om henne, ”Mandelaeffekten”, leder brotten högt upp i samhĂ€llets maktkorridorer. Holt Ă€r en av de bĂ€sta men kanske var de tidigare i serien lite bĂ€ttre, men dĂ„ Ă€r det ocksĂ„ med sig sjĂ€lv hon tĂ€vlar. Lite extra krydda Ă€r det ocksĂ„ med en kvinna i huvudrollen som inte direkt Ă€r snövit och genomprĂ€ktig. 

Anna Breitholtz-Monsén huvudperson driver ett kattpensionat vid sidan om mordutredningarna.
Anna Breitholtz-Monsén huvudperson driver ett kattpensionat vid sidan om mordutredningarna.
Nya deckare

Anders Roslund, Lita pÄ mig (Albert Bonniers Förlag)

Mari Jungstedt, DÀr den sista lampan lyser (Albert Bonniers Förlag)

Mats Ahlstedt, Osynligt offer (Bokfabriken)

Anna Breitholtz-Monsén, Stranden (Bokfabriken)

Dag Öhrlund, Dom meddelas redan i natt (Lind & Co)

M W Cravens, Svart sommar (Black summer) ÖversĂ€ttning Gabriel Setterborg, (Modernista)

Olivier Norek Kod 93 (Code 93) ÖversĂ€ttning Lisa Marques Jagemark (Sekwa)

Anne Holt, Mandelaeffekten ÖversĂ€ttning Margareta JĂ€rnebrand (Piratförlaget)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!