Shane MacGowan – en karismatisk estradör

Shane MacGowan var sÄ mycket mer Àn "A fairytale of New York", tycker Göteborgs-Postens musikjournalist Johan Lindqvist som minns en stor poet, sÄngare och outsider.

Shane MacGowen pÄ scen i London 1999. Arkivbild.

Shane MacGowen pÄ scen i London 1999. Arkivbild.

Foto: Michael Walter/AP/TT

Musik2023-11-30 14:29

Shane MacGowans död kom knappast som nÄgon överraskning för nÄgon, och Johan Lindqvist tycker att det har varit fint att se sÄ mÄnga visa sin respekt för MacGowan under de sista mÄnaderna av hans liv.

– Det var till exempel starkt i somras nĂ€r Springsteen spelade i Dublin och kom för att hĂ€lsa pĂ„. Det var vĂ€ldigt fint att folk ville visa sin uppskattning. MacGowan var alltid nĂ„got av en outsider, mellan Irland och England och han kĂ€nde sig nog inte hemma nĂ„gonstans, sĂ€ger Lindqvist.

Han tycker att de flesta minns Shane MacGowan av fel anledningar.

– Han var sĂ„ vĂ€ldigt mycket mer Ă€n "A fairytale of New York". Han var en fantastisk textförfattare och poet som förenade iriska och keltiska traditioner med den brittiska punken. En otroligt begĂ„vad lĂ„tskrivare och nĂ€r han var i hyfsad form dessutom en jĂ€kligt bra sĂ„ngare och frontfigur i Pogues.

Karismatisk estradör

Även SVT:s musikjournalist Per Sinding-Larsen minns en stor berĂ€ttare.

– Shane MacGowan var en rĂ„kĂ€ftad hĂ„rt levande drinkare, men ocksĂ„ en synnerligen karismatisk estradör som skruvade till folkmusiken rejĂ€lt. Han var en oerhört bra berĂ€ttare och hans sĂ„nger var fyllda av en Ă€kthet och nĂ€rhet till det och dem han sjunger om – oavsett om det Ă€r en kĂ€rleksrelation eller prostituerade i Londonnatten, sĂ€ger han.

Johan Lindqvist sÄg MacGowan flera gÄnger live, bÄde med Pogues och i andra konstellationer. Ibland var han helt bedrövlig, ibland helt fantastisk. Som allra bÀst tycker han att MacGowan var i slutet av 80-talet nÀr Pogues gav ut skivan "If I should fall from grace with God".

– Det var nog ocksĂ„ deras största kommersiella framgĂ„ng. Det Ă€r en otrolig skiva, som inte bara innehĂ„ller rock och irlĂ€ndsk folkmusik utan Ă€ven har inslag av arabisk och turkisk musik. Den var otroligt lekfull nĂ€r den kom.

HĂ„rt leverne

Per Sinding-Larsen sÄg Pogues första gÄngen 1988 i Roskilde och menar att bandets popularitet i Sverige sannolikt hÀnger ihop med att ocksÄ vi har en stark folkmusiktradition.

NĂ„gon intervju med frontmannen blev det dock inte under festivalen – det var MacGowan i för dĂ„ligt skick för.

– Med honom dör en av de sista representanterna för den gammaldags hedonistiska sjĂ€lvförbrĂ€nnande rockstjĂ€rnan. Han levde under en tid nĂ€r rocken stod för utanförskap och revolt och spelades av oliktĂ€nkande i samhĂ€llet – lĂ„ngt ifrĂ„n dagens scen med Coldplay, Ed Sheeran och Adele.

JullÄten "Fairytale of New York" frÄn 1987, som Shane MacGowan sjunger tillsammans med Kirsty MacColl, Àr den mest spelade jullÄten i Storbritannien.

– Ett befriande glas glögg i en högtid dĂ€r alla förvĂ€ntas vara lyckliga och lyckade. Det Ă€r vĂ€ldigt mycket Shane MacGowan i den, sĂ€ger Per Sinding-Larsen.

Fick sitta utanför

Per Persson, sÄngare och frontman i bandet Perssons Pack, översatte julsÄngen tillsammans med Marie Nilsson i Ainbusk. SjÀlv upptÀckte han The Pogues redan 1982 och hyllar MacGowan.

– Shane MacGowan var ju kalas, han var helt rĂ€tt för den hĂ€r musikstilen, det sĂ€gs att han började varje dag med en pint med mjölk. Sedan blev det andra saker, sĂ€ger Per Persson och berĂ€ttar att bandet inte ville ha MacGowan i studion. Han fick sitta utanför och skriva sina texter.

– Han var vĂ€l berusad. Han satt dĂ€r mellan tvĂ„ glasdörrar, mellan studion och mixerbordet, och skrev sin fantastiska poesi.

NÄgot Är senare stötte Persson pÄ MacGowan i Stockholm nÀr han hoppade in som chaufför Ät bandet. Och i mitten av 90-talet kom Shane MacGowan med sitt dÄvarande band The Popes till BollnÀs.

– Chefredaktören för Ljusnan ringde mig och sade: "Vem tror du sitter pĂ„ Pub Hörnet?" Shane MacGowan tyckte BollnĂ€s var det vackraste han hade sett. Till saken hör att BollnĂ€s blivit utnĂ€mnd till Sveriges fulaste stad.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!