Hon ska snabba på kulturens återstart

En särskild samordnare ska snabba på kulturens återstart. Linda Zachrison, som också ledde regeringens återstartsutredning, blir nu en spindel i nätet. Dessutom tidigareläggs utbetalningen av kris- och återstartsstödet. –Vi gör en kraftfull återstart nu och det förkortar förhoppningsvis slutet av återstarten, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Linda Zachrison ledde utredningen om hur kulturen ska kunna komma tillbaka efter pandemin. Nu ska hon samordna återstartsarbetet. Arkivbild.

Linda Zachrison ledde utredningen om hur kulturen ska kunna komma tillbaka efter pandemin. Nu ska hon samordna återstartsarbetet. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Kulturpolitik2022-02-25 06:00

165 remissinstanser har nyligen sagt sitt om den utredning om kulturens återstart som leddes av Linda Zachrison. Nu utses hon till en "återstartssamordnare" som under tre månader, mellan 1 mars till 31 maj, ska "se till att arbetet håller högt tempo".

– Vi gör en kraftfull återstart nu och det förkortar förhoppningsvis slutet av återstarten. Vi är dock väl medvetna om att det här är en lång process som vi kommer att få arbeta med under lång tid, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Hon var nyligen i blåsväder efter Stina Oscarsons intervju i Svenska Dagbladet, där kritikerna menade att hon var oförmögen att uttrycka egna åsikter i en rad kulturpolitiska frågor.

TT: Hur ser du på den kritiken?

– För det första vill jag verkligen säga att mitt fokus har varit bland annat det vi jobbar med nu, kris och återstart. Det är min högsta prioritet. Det andra är att jag har jobbat hela mitt yrkesverksamma liv med att betona pressens frihet, så jag varken vill eller ska kommentera det. Pressen ska ha en stark pressfrihet och rätt att granska mig, säger hon.

Räcker tre månader?

Som samordnare ska Linda Zachrison i sin nya roll ansvara för att ha en dialog med branschen, myndigheter och med andra departement.

TT: Är det inte ett problem att samordnaren som ska prata med branschen är samma person som ledde utredningen?

– Jag ser det som en tillgång, säger Jeanette Gustafsdotter och lägger till:

– Skulle tjänstemän bara sitta och jobba med remissvaren skulle vi inte kunna jobba parallellt med att få igång arbetet så fort som möjligt. Det är det Linda måste få fokusera på nu. Linda har också lett återstartsutredningen och har en unik erfarenhet. Den helheten gör att jag tror att vid kommer en få en kraftfull insats.

TT: Räcker det med tre månader för det arbetet?

– Jag tror att efter den kraftfulla insatsen kommer vi få igång det så snabbt att vi förkortar slutet på återstartsprocessen, som dock är lång. Om det kommer att räcka är lite för tidigt att spekulera i just nu.

Tidigarelagt krisstöd

Statens Kulturråd har också arbetat med att effektivisera kris- och återstartsstöden på två miljarder, och nu tidigareläggs utbetalningarna med fyra till fem veckor. Krisstöden ska nå branschen under april månad och återstartsmedlen betalas ut till midsommar.

– Det är något som vi självklart är mycket glada för. Det har varit högsta prioritet för oss, säger Jeanette Gustafsdotter.

Besked om hur det blir med exempelvis kulturchecken och de andra förslagen i återstartsutredningen kommer längre fram, meddelar hon. Framöver vill Jeanette Gustafsdotter dessutom lyfta hur barn och ungas tillgång till kultur har påverkats av pandemin, vilket också branschen har uttryckt oro för i Kris– och återstartsrådet.

– Så jag kommer att föra en dialog med min kollega skolministern om skolans roll för återstarten.

TT: Tycker du att skolan borde satsa mer på kultur?

– Det kommer att vara en dialog mellan skolministern och mig. Men jag vill också lyfta fram kulturskolorna. Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt jobb under pandemin med att anpassa sin verksamhet.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Arkivbild.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Arkivbild.
Fakta: Återstarten

Utredarna har träffat 150 organisationer, ytterligare 90 har skickat in rapporter och underlag. Därutöver har man haft cirka 150 referenssamtal med enskilda kulturutövare om hur deras situation ser ut. 165 remissinstanser har svarat.

Andra återstartsåtgärder är två pågående utredningar: en för ökad trygghet när det gäller sjukpenninggrundande inkomst för bland annat konstnärer, och en utredning med uppdrag att ta fram ett förslag till en ny nationell strategi för att främja de kulturella och kreativa näringarna.

Linda Zachrison ledde Återstartsutredningen som redovisades i september förra året. Hon har bland annat varit Sveriges kulturråd i Washington, chef för avdelningen Publiken vid Svenska Filminstitutet och Parkteatern, vd för Cirkus Cirkör och har arbetat som politiskt sakkunnig på Utbildnings- och Kulturdepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!