Nordiska firar 150 år med att syna nordbon

Nordiska museet fyller 150 år – och firar med satsningar under hela året. Bland annat invigs en ny stor utställning om människan i Norden under 500 år.

En ny bro ska göra den nya stora basutställningen på Nordiska museet mer tillgänglig, lagom till 150-årsjubileet. Pressbild.

En ny bro ska göra den nya stora basutställningen på Nordiska museet mer tillgänglig, lagom till 150-årsjubileet. Pressbild.

Foto: Emil Fagander

Konst2023-10-24 07:25

Den nya basutställningen "Nordbor" ska sträcka sig genom hela det översta våningsplanet på Nordiska museet, där besökarna får lära känna människan i Norden genom femhundra år och fyra årstider. Det är en av de stora satsningar museet gör lagom till sitt 150-årsjubileum.

– Vi gör det som grundarna i någon mening skapade museet för. Hazelius ville ha det stora narrativet om Norden, Sverige och framförallt de människor som bor här. Det är det som skapar en vi-känsla. Vilka är vi som bor här, både i ett historiskt perspektiv men också i framtiden, säger museichefen Sanne Houby-Nielsen.

Möta verkliga människor

Utställningen är uppbyggd utifrån de samlingar, arkiv och fotoarkiv som museet under 150 år har samlat in. Sammanlagt kommer besökarna att få följa 22 verkliga personer som representerar de 500 åren.

– Vi går nära de människor som bott här och bor här i dag. Det är det som gör Nordiska museet så speciellt, att man verkligen från början har tagit in folks egna upplevelser, säger Sanne Houby-Nielsen.

En bärande berättelse genom den nya utställningen är människans relation till naturen – särskilt skogen är en röd tråd. Det handlar också om hur synen på familjen har ändrat sig, liksom vår relation till övernaturliga krafter, som religion, tro och tankar.

Tillgängligt för alla

Museet har även arbetat för att bli mer tillgängligt för alla. Nu kan man därför åka en hiss upp till utställningen, och på grund av en nybyggd, arkitektritad bro ta del av samlingarna utan trappor eller hinder.

Tanken är inte heller att bara blicka bakåt vid jubileet. En stor del av museets uppgift är att dokumentera samtiden, understryker Houby-Nielsen, vilket man har gjort genom att intervjuat folk från ostkusten till det nordligaste Sverige och även grannländerna om visioner inför år 2173 – 150 år fram i tiden.

– När man närmar sig vår egen tid, kommer vi att ha tydliga frågeställningar kring hur vi lever i framtiden, säger Sanne Houby-Nielsen.

Museet har redan fått in nästan 600 olika berättelser och visioner från människor.

Ett föremål ur museets samlingar tolkas av Daniel Youssef, i ”Strindberg vs Youssef”. Pressbild.
Ett föremål ur museets samlingar tolkas av Daniel Youssef, i ”Strindberg vs Youssef”. Pressbild.
Fakta: Nordiska museet

Den 24 oktober 1873 öppnade makarna Artur och Sofi Hazelius Skandinavisk-etnografisk samling i en lokal på Drottninggatan i Stockholm. Den första utställningen visade dräkter och föremål från allmogekulturen. År 1907 stod byggnaden Nordiska museet av arkitekt Isak Gustaf Claeson klar på Djurgården.

I samband med 100-årsjubileet den 24 oktober 1973 ställde Nordiska museet frågan "hur ser din vardag ut" och uppmanade människor att berätta om just den dagen och skicka in sin berättelse. Nu ska insamlingen upprepas. Insamlingen öppnar den 24 oktober, och pågår en månad.

Ett föremål ur museets samlingar möter också en samtida konstnär: Daniel Youssef utgår i ”Strindberg vs Youssef” från August Strindbergs självbiografiska roman "Inferno" och skapar ett verk i dialog med Strindbergs målning "Vågen". Öppnar 27 oktober.

Med anledning av jubileet visas också 100 000 kulturhistoriska fotografier från sent 1800-tal fram till 1970-talet på digitaltmuseum.se under 2023.

Även kulturminister Parisa Liljestrand kommer att delta i insamlingen av visioner inför år 2173.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!