"Asap Rocky sitter anhållen i Sverige för en okänd tid framåt, efter att ha agerat i självförsvar i samband med ett gräl. Med anledning av denna olyckliga händelse tvingas han ställa in sina festivalspelningar månaden ut", skriver artistens stab i ett uttalande, som publicerats på Sonar-festivalens officiella Instagramkonto.

Rakim Mayers, som hiphopartisten egentligen heter, sitter häktad i Stockholm sedan den 5 juli, på sannolika skäl misstänkt för en misshandel i centrala Stockholm söndagen den 30 juni.

Videoklipp på händelseförloppet har fått stor spridning på nätet, och Asap Rocky har lagt ut klipp från delar av händelsen. Själv menar han att han agerat i självförsvar.

Flera kända artister har skrivit på en namnunderskrift som kräver Asap Rockys frigivning. I en intervju med DN under torsdagen kritiserade även USA:s tidigare ambassadör, Mark Brzezinski, fallet. Han har kontaktat UD.

Jag är bestört över hur man agerar på högsta nivå i Sverige, där man borde ha ett starkt egenintresse av att värna Sveriges rykte, säger Brzezinski.
Man ser i filmerna att två personer tydligt provocerar Rocky och hans säkerhetsvakter, som i sin tur agerar med stor återhållsamhet och tålamod.