Den som gräver får se

Vimmerby2018-06-04 15:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby tidning har fått pris för sin grävande journalistik och flest artiklar om spadar.

Ett färskt gräv är ett avtal om utköp med en kommunal chef förra året. Om tidningen inte hade upptäckt det skulle hon ha fått behålla ett års lön, nästan en halv miljon kronor, utan att behöva arbeta.

Efter tipset i tidningen ringde jag och begärde ut avtalet innan jag satte mig i bilen. Begärd handling låg och väntade i kommunhuset. Det var undertecknat av två kommunanställda och därmed ogiltigt.

Kommunen är en juridisk person, som företräds av styrelsen. Två fysiska personer anställda av kommunen kan inte dela upp sig i parter och teckna firma på avtal med varandra.

Anställningsavtalet är ett slags hyresavtal. Det som hyrs in och ut är arbetskraften. Tänk på bemannings­företagen. Men hur gör man då om man vill att någon ska sluta?

För att en anställning ska upphöra krävs ett beslut om uppsägning av anställningsavtalet. Kommunbeslut måste vara skriftligt. Uppsägning på personliga skäl kan bara beslutas av styrelsen. Egen uppsägning ska vara frivillig och utan ersättning. Den som inte arbetar förlorar sin rätt till lön

Avtalet som jag fick ut är undertecknat av två anställda. Det är ogiltigt och saknar rättsverkan mot anställningsavtalet. Anställningen består. Fram till juni i 2018 utgår lön. Delegations­beslut ska enligt lag anmälas till styrelsen.

Socialdemokrater går till val på ökad respekt för lagen och fler poliser. Vad säger styrelsen om att kommunanställda skriver ogiltiga avtal om arbetsfri inkomst? Vad säger revisionen om styrelsens kontroll av utbetalade pengar?

Socialdemokrat