Vad gör den politiska ledningen?

I dagarna höjs rop på att politikerna ska ta sitt ansvar. Skandalen på Transportstyrelsen har väckt frågan om ansvarsfördelning. Högsta chefen fick annat jobb. Två ministrar fick gå. En sitter kvar. Den som lyssnar till turerna i Riksdagen blir lätt förvrrad. Ansvar verkar vara något som en del har. Andra ska ta. Och de som ska ta ansvaret vill inte ha det.

Från läsekretsen2017-08-09 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är det som en del har och som andra inte vill ta ifrån dom? För kommuner gäller att insamlade skatter ska gå till avsett ändamål. Myndighetsuppgifter ska skötas. Ansvaret ligger hos den som har hand om pengarna. Om styrelse och nämnder sköter sig, kan KF bevilja ansvarsfrihet.

Felbeslut i styrelse och nämnder ska rättas av kommunen själv. Ansvaret för att rätta fel ligger på KS och KF. Om medborgare eller företag klagar över ett kommunbeslut ska besvären prövas i Förvaltningsrätten Klagomål ska lämnas inom tre veckor från anslaget protokoll.

Kommunen är en egen juridisk instans. Bara kommunen kan ta bort beslut och sätta annat i dess ställe. Andra myndigheter kan bara ta bort. Den snabbaste vägen för att rätta fel är att KS beslutar om rättelse. Det finns lagar som kan vara bra att känna till. Fel som ligger under Rättelseplikten ska rättas. Knasiga kommunbeslut kan överklagas till Förvaltningsrätt. Kommunen är skyldig att undanröja rättsfel. Sak samma gäller för tjänstefel. Brott ska anmälas till polisen.

Personal i Vimmerby och Kinda kommuner har fixat avtal som, om dom vore lagliga, skulle ge vissa anställda rätt till miljoner i försörjningsstöd. Det kallas för överenskommelse och avgångsvederlag. Styrelsen nöjer sig inte med att blunda. Det finns KS-protokoll i Kinda och Vimmerby som visar att man aktivt stödjer ofoget.

Kommunchefen i Kinda skrev under en egen uppsägning utan lön. KS vill ge henne 1 års arbetsfri inkomst. Beslutet är överklagat av mig och ligger sedan maj 2016 i domstol. I stället för att vänta på Kammarrättens utslag kan KS ta om ärendet och ta bort beslutet om att ge bort en miljon - maskerad som lön efter avslutad anställning.

Ansvariga politiker i styrelsen är personligen ersättningsskyldiga. Innan vi ändrar den politiska ledningen i Kinda ska KS ta sitt ansvar- Kräv tillbaka de tre miljoner kronor som man gett till tre chefer. Det finns klara regler för försörjningsstöd.