Kindas kommunala presentbutik

Kindas politiker har svårt att hålla i penningpungen. KS har 4 april 2016 godkänt att en tjänsteman för 5 år sedan försvann med 1,2 mkr. Dataförbundet Itsams styrelse gav bort en miljon till en tjänsteman. Nu har kommunchefen fått sparken och krävt 1 mkr för att inte bråka. En tjänsteman har själv fixat en ny kommunchef som jobbar på timbasis.

Från läsekretsen2016-10-07 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kinda kommun konkurrerar med ortens presentbutiker. När räkningen på över 3 mkr kommer smygs den in i kommunens budget. Nu har den av okänd anledning bokförts som en skuld i kommunens äldreomsorg. För att kunna betala den svindyra chefsnotan måste personalen fösas bort från sina arbeten. Om KS väljer att Soc ska betala hela chefsnotan måste man ta lönen från 16 anställda.

Men kommunen är ingen presentbutik. Myndigheter ska vara föregångare och verka för att alla medborgare följer stiftade lagar. En sådan lag är LAS. Laglig grund för uppsägning är arbetsbrist. Det finns ingen brist på arbete i äldreomsorgen. Tvärtom. Att kommunen, efter att ha gett bort pengar, drabbats av penningbrist är inte laga grund för uppsägning. Men tillräcklig grund för krav på politiska avgångar. Utan fallskärmar!

Om vi drar detta till sin spets skulle det räcka med att upprätta en nollbudget. Om inga pengar fördelas till nämnderna skulle alla anställda kunna sägas upp. Men den taktiken håller inte. Kommunen är enligt lag skyldig att driva vård, skola, omsorg och lite till. Kulturbudgeten är en fri resurs. Det enda lagstadgade är ett bibliotek.

Kindahus VD är sur på mig för att jag avslöjade LAS-bedrägeriet med att sparka personalen på arbetsbrist och sedan ersätta den med folk från bemanningsföretag. Styrelsens snarkningar stör personal och kunder på Apoteket Gripen.

Om kommunkassan sinar måste KS tillsammans med revisionen utreda vart pengarna tagit vägen. Om de gått till fel personer och på falska papper ska de betalas tillbaka. Bättre bemanning i äldreomsorgen! Stäng kommunhusets presentbutik. Det finns redan en vid torget.