Gå och bada på Pinnarp

Alla får bada på Pinnarp. Det är allemansrätten som gäller. Det har Länsstyrelsen bestämt. Men det sitter en bom vid ingången.

Från läsekretsen2017-08-03 08:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns också skyltar om att badet bara är till för campinggäster. Där står med små bokstäver att den som går in utan att betala bryter mot hemfriden och kan polisanmälas. På campingplatsen finns inget hem. Bara café och toaletter.

Politikerna stängde Rimforsa Camping och Bagarboden tappade halva sin omsättning. Sedan sa dom nej till en hall på Hackel. Efter vilda protester och hot om Exit Rimforsa kom en pudel. Kommunen har fått kritik för sitt sätt att sköta försäljningen av Pinnarp. Och för att man slarvade bort badrätten med ett servitut kopplat till Kulla-parken. Det höll inte i rätten.

När restaurangen brann ner ville ägarna bygga nytt, med tjusig lägenhet ovanpå. Det blev inget bygglov från kommunen. Det skulle bryta mot strandskyddet. Utan bostad försvann hemfridsrätten. I kommunplanen står det friluftsområde med allemansrätt. Länsstyrelsen instämmer. Att ägarna klagar över beslutet påverkar inte allemansrätten.

Ägarnas hämnd drabbade medborgarna. Gästerna på Föllingen hotell fick inte gå ner till sjön. Under tiden som bommen legat nere kunde Kisaborna åka ut mot Ulrika och ta av mot Öknehult. Där finns en fin badplats, bastu, cafe, kök, hästar, stugor, vandringsleder och fria P-platser. Lika långt från Kisa. Värgårdsudde är på gång. Simhallsfonden är borta.

Du får inte ta betalt för allemansrätten. Den är gratis. Skylten med krav på betalning och hot om polisanmälan är olaglig. Därför har jag anmält skyltarna till polisen. Den som bryter mot allemansrätten kan dömas för ockupation av allmän mark och egenmäktigt förfarande. Sluta ofreda badgäster och ta ner skyltarna.