Förlåtelse och försoning innan kvällen

Det stormar i Vimmerby församling. Det kan finnas en förklaring. När Svenska Kyrkan blev frikyrka övergav man ett regelsystem, utan att sätta annat i dess ställe. Det har lett till maktkamper mellan grupper och individer.

Från läsekretsen2016-06-11 08:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konflikter mellan politiker och anställda är legio. Och mellan anställda. Linköpings stift har köpt ut en anställd med 28 månadslöner. Ingen har reagerat.

Det gamla statliga regelverket dämpade konflikterna. När politiker nu ska leda kan det bli problem. Bara de senast fem åren har kyrkan köpt ut personal för över 100 miljoner kronor. Man betalar enskilda anställda för att sluta. Det kallas avgångsvederlag eller pension.

Men det finns ingen laglig väg för att köpa ut anställda. Ersättning för egen uppsägning kan vara muta. Pengar används till att läka sår och svetsa samman personal med resor och goda drycker.

Organisationsproblem är inga plånboksfrågor. Men utomstående lever gott på kyrkan. De gör "oberoende utredningar", håller kurser och ger dyra råd. Arbetsmiljöverket rycker ut. Media ger stort utrymme åt konflikter mellan personal och förtroendevalda.

Beslut fattas på lösa grunder eller inte alls. Problemen växer och blir snabbt så stora att de kräver omedelbara åtgärder. Församlingen försöker köpa sig tid, frid och arbetsro. Vem ska då reda ut alla konflikter?

En del av kyrkans folk driver myten om stora ledare och kraftfullt ledarskap. Den privata arbetsrätten med parterna - kapital och arbete - gäller inte inom kyrkan. Ändå upprättar man avtal och köper ut varandra. Kyrkan ska verka för försoning och förlåtelse. Den privata arbetsrätten, med förhandlingar, avtal, tvist och domstol, leder bara till nya konflikter.