"De bluffar om brandmannaavtalet"

Deltidsbrandmän runt om i landet är missnöjda med ett nytt SKL-avtal. Namnlistor cirkulerar och många väljer att lämna sina uppdrag. Enligt brandchefen i Västervik och personalchefen i Kinda är avtalet hugget i sten. Det går inte att teckna i ett lokalt avtal. Dom bluffar. Avtalet är ogiltigt. Ändå testar SKL-folket sitt mandat i AD.

Från läsekretsen2017-02-16 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kommunerna gäller den politiska demokratin. Förhandlingar ska föras mellan politiska partier. Beslut ska protokollföras, anslås och gå att överklaga. Frågan om en kommun kan förhandla och skriva avtal med facket väntar på sitt svar. Under tiden växer den ideella föreningen SKL sig allt starkare. Riksrevisionen har kritiserat regeringen för att behandla SKL som en myndighet och avtalspart, tex i Kömiljarden.

En ideell förening kan inte binda landets kommuner i ett avtal. Rätt att teckna kommunens firma på avtal kan inte överlåtas. Att SKL-personalen kallar sig "arbetsgivarorganisation för landets kommuner " räcker inte. Föreningen lurade 2008 ut Vårdförbundet i en strejk och tömde deras strejkkassa.

SKL stämmer Brand-facket till AD och påstår att en uppsägning är ett brott mot fredsplikten i SKL-avtalet. Uppsägningar är en rättighet, inte en stridsåtgärd. AD ska avvisa målet. SKL-styrelsen ska hålla reda på sina anställda.

Staten har inrättat en särskild myndighet Arbetsgivarverket., SAV. Uppdrag att teckna avtal för statens myndigheter ligger på SAV. Uppstår tvist i en myndighet kan den på delegation från SAV själv genomföra en lokal förhandling. Går tvisten till AD är det staten genom SAV som är part.

Vid tvist och konflikt är Brandfackets motpart de enskilda kommunerna och landstingen, inalles över 300 myndigheter. SKL försöker etablera sig som en överkommunal privat myndighet. De använder arbetsrätten som ett redskap för denna förvandling.

SKL-personalen skriver falska avtal och hotar facket med domstol. Sveriges kommuner ska sörja för medborgarnas säkerhet. SKL hotar rättssäkerheten, brandskyddet och våra liv. Riv avtalet och ta beslut i KS om att förlänga det gamla.