Personalen har ocksÄ sin del i problemen pÄ bibblan

Arbetsmiljöproblem – ja, men problemen pĂ„ biblioteket i Vimmerby hittar man ocksĂ„ i grupperingar bland personalen; "skitsnack och mobbning har förefallit vara vanligare Ă€n ambitionen att hjĂ€lpas Ă„t och göra sitt bĂ€sta för att fĂ„ en trevlig arbetsplats", menar insĂ€ndarskribenten.

Arbetsmiljöproblemen pÄ biblioteket strÀcker sig lÄngt tillbaka i tiden och handlar till viss del interna samarbetssvÄrigheter i personalgruppen, menar insÀndarskribenten.

Arbetsmiljöproblemen pÄ biblioteket strÀcker sig lÄngt tillbaka i tiden och handlar till viss del interna samarbetssvÄrigheter i personalgruppen, menar insÀndarskribenten.

Foto: Johannes Widergren

InsÀndare2022-02-08 11:45
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att det finns arbetsmiljöproblem pĂ„ Vimmerby bibliotek har vĂ€l knappast undgĂ„tt nĂ„gon. Dessa bekymmer har funnits sedan mĂ„nga Ă„r tillbaka – och trots Ă„tskilliga insatser har det inte blivit bĂ€ttre. 

Ett antal chefer och konsulter har, tillsammans med facket och företagshĂ€lsovĂ„rden, Ă„r efter Ă„r försökt komma tillrĂ€tta med problemen utan resultat. Sjukskrivningarna har varit omfattande och personalomsĂ€ttningen hög. Det har funnits grupperingar bland personalen, skitsnack och mobbning har förefallit vara vanligare Ă€n ambitionen att hjĂ€lpas Ă„t och göra sitt bĂ€sta för att fĂ„ en trevlig arbetsplats. 

En strikt uppdelning av arbetsuppgifter mellan bibliotekarier och biblioteksassistenter kring vad man i respektive yrke ska och fĂ„r göra har prĂ€glat det dagliga arbetet, vilket dĂ„ och dĂ„ skapat frustration eftersom mĂ„nga anstĂ€llda varit sjuka. För ungefĂ€r ett Ă„r sedan kom dĂ„varande ledning till slutsatsen att man var tvungen att göra nĂ„got radikalt. Vi fĂ„r alla hoppas att det i slutĂ€ndan kommer nĂ„got gott ur denna jobbiga situation, som inte Ă€r efterlĂ€ngtad vare sig hos ledning eller hos personal. 

PoÀngteras bör att det sjÀlvklart finns, och har funnits, vÀldigt vÀnliga, lösningsorienterade och hjÀlpsamma mÀnniskor anstÀllda pÄ biblioteket.