Varje varelse är ett Guds ord, eller?

Att församlingar ordnar gudstjänst för våra djur på Djurens dag den 4 oktober och efteråt bjuder in till grillad köttkorv är dubbla budskap, menar insändarskribenten.

Vad hände med "du skall icke döda”? För går det att tjäna Gud när vi slaktar Guds skapade varelser? Insändarskribenten tycker att kyrkan talar emot det kristna budskapet.

Vad hände med "du skall icke döda”? För går det att tjäna Gud när vi slaktar Guds skapade varelser? Insändarskribenten tycker att kyrkan talar emot det kristna budskapet.

Foto: Emil Langvad/TT

Insändare2023-10-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 4:e oktober på Djurens dag håller några svenska kyrkliga församlingar gudstjänst för våra djur. ”Våra” djur syftar antagligen inte på de djurarter vars lott i livet är att ”tjäna” oss människor med sina kroppar inom forskning, underhållning, matproduktion, modebranschen och så vidare. Mellan raderna förstår vi att djuren innefattar typiska ”husdjur”. Arter såsom hund, katt och kanin.

De kyrkliga samfunden är inbegripna i att denna temadag inte bara handlar om djurskydd, utan även om djurrätt. Åtminstone skriver de ut vad gudstjänsten uppmärksammar. En församling kommer att be för våra djur – och efteråt ska det grillas köttkorv samt en växtbaserad variant. Varför inte just på Djurens dag skippa den animaliska korven när en köttfri korv ändå kommer finnas på plats?

Vad hände med ”du skall icke döda”? För går det att tjäna Gud när vi slaktar Guds skapade varelser? Vi ska inte bygga vår lycka på andras olycka. Det enda rätta för Svenska Kyrkan och dess församlingar är att övergå helt till växtbaserad mat inom kyrkliga sammanhang. Ty varje varelse är ett Guds ord eller hur det nu är med detta inom kyrkans sfär.