Spretig utveckling för bostadspriserna

Bostadspriserna uppvisade en spretig utveckling under augusti. Medan priset pÄ bostadsrÀtter lyfte sÄ sker en fortsatt nedgÄng för villapriserna enligt analysföretagets Valueguards Hox-index.

Bostadspriserna har inledningsvis backat i september. Arkivbild.

Bostadspriserna har inledningsvis backat i september. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bostad2022-09-21 06:00

Medan index för hela bostadsmarknaden i riket uppvisar en svag förĂ€ndring – minus 0,2 procent – jĂ€mfört med föregĂ„ende mĂ„nad Ă€r det desto större förĂ€ndringar gĂ€llande priser för bostadsrĂ€tter respektive villor.

Medan priser pÄ bostadsrÀtter lyfter 0,6 procent gÄr villor i motsatt riktning med en lika stor tillbakagÄng.

"Vi har troligtvis den största nedgÄngen av bostadspriser bakom oss, Àven om vi Ànnu inte nÄtt hela vÀgen till en stabilisering av marknaden", sÀger Erik Wikander, vd pÄ Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

I ett regionalt perspektiv mÀrks samma utveckling i Stockholm. Medan bostadsrÀttspriserna lyfter 1,4 procent mÀrks en nedgÄng pÄ 0,7 procent avseende villor i StockholmsomrÄdet.

"En utmaning pÄ bostadsmarknaden blir att fÄ köpare och sÀljare att ha en samsyn kring pris. SÀljarna Àr de sista optimisterna nÀr bostadspriserna gÄr ned. Köparna anpassar sig desto snabbare till det lÀgre prislÀget", kommenterar Claudia Wörmann, boendeekonom pÄ SBAB, i ett pressmeddelande.

Under de inledande tvÄ veckorna av september mÀrks ocksÄ en nedgÄng i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. I Stockholm föll priserna med 0,4 procent och i Göteborg med 1,3 procent jÀmfört med hela augusti.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!