Skakigt på världens börser: "Osäkert där ute"

Det pekar nedåt på världens börser under onsdagen. Främst är det oro över skuldtaket i USA som påverkar – men det finns också andra orosmoln. –Det finns en oro kring hela det finansiella systemet, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet, om varför världens börser pekar nedåt. Arkivbild.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet, om varför världens börser pekar nedåt. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-05-24 14:50

Stockholmsbörsen backar runt två procent på onsdagseftermiddagen.

Men investerarna är pessimistiska på flera håll. Enligt Bloomberg har det europeiska indexet Stoxx 600 den största nedgången en enskild dag på två månader.

Även i Asien pekar det nedåt liksom i förhandeln på Wall Street.

Brukar lösa sig

Enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är en starkt bidragande orsak att förhandlingarna om USA:s skuldtak ännu inte har gått i lås.

– Den som har varit med förr vet att så här har det varit återkommande, för att sedan lösa sig i elfte timmen. Men det skapar en oro ändå, säger hon och fortsätter:

– För vad händer om ett land som USA ställer in sina betalningar? Det finns en oro kring hela det finansiella systemet, investerare vågar knappt tänka på vilka följdeffekter det skulle kunna få, säger hon.

Men det är inte det enda som oroar börserna enligt Frida Bratt. Även en generell oro över hur hårt räntehöjningarna kommer att slå mot konjunkturen spelar in.

– Tidigare har det handlat om en hård- eller mjuklandning i USA:s ekonomi. Eller ingen landning alls. Nu ser det ut som att räntehöjningarna kommer att få effekter för konjunkturen, men vi vet inte helt säkert hur stora de blir. Det är ett osäkert läge där ute och då blir inflations- och konjunktursiffror avgörande, säger hon.

De höga räntorna har slagit olika mot olika sektorer. I Sverige har fastighetsmarknaden fått det kämpigt.

Sparfavoriter drar ned humöret

– Där har vi en egen inhemsk problematik, medan i USA har banksektorn drabbats hårt, säger Frida Bratt.

Fastighetsbolaget SBB fick för drygt två veckor sedan skräpbetyg av kreditvärderingsfirman S&P och tvingade ställa in sin nyemission och skjuta upp utdelningen ett år.

– Det fick hela fastighetsbranschen att darra. Idag har vi också en riktig smäll i Embracer som i mycket har fått symbolisera det svenska spelundret. Uppmärksammade smällar i spararfavoriter påverkar börshumöret, säger Frida Bratt och fortsätter:

– Det har varit mycket fram och tillbaka på börsen sedan årsskiftet. Det är kast mellan hopp och förtvivlan. Som investerare måste man vara inställd på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!