SBB rapportrasar – igen

SBB:s aktie faller återigen hårt på börsen sedan det kristyngda fastighetsbolaget redovisat en i raden av årets mångmiljardförluster. Enligt vd Leiv Synnes måste bolaget anpassas – skuldnivån behöver komma ned i det höga ränteläget.

Kvartalssiffror från fastighetsbolaget SBB – Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Arkivbild.

Kvartalssiffror från fastighetsbolaget SBB – Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2023-11-13 08:02

Kursfallet på 6,5 procent i förmiddagshandeln innebär att nästan 82 procent av SBB:s börsvärde har raderats ut sedan årsskiftet.

Förlusten i tredje kvartalet skapas främst av stora nedskrivningar av fastighetsvärden, som SBB måste göra i räntechocken: totalt 3,5 miljarder kronor.

Behöver anpassa verksamheten

Och krisen är inte över. Det kommer att krävas mer åtgärder för att komma tillrätta med bolagets trängda finansiella läge, enligt vd Leiv Synnes.

"SBB behöver fortsätta att anpassa verksamheten utifrån en utmanande finansmarknad. I mångt och mycket handlar det om att minska skuldnivån och att minska beroendet av enskilda finansieringskällor", skriver han i en kommentar i en delårsrapport.

Rapporten för tredje kvartalet har dragit ut på tiden, uppskjuten två gånger. Enligt Synnes beror det på att SBB organiserat om verksamheten – vilket gjorde redovisningen krångligare. Dessutom har det krävts mer tid för att redovisa uppgörelsen med den kanadensiska investeraren Brookfield, som köper in sig i Educo, med SBB:s utbildningsfastigheter.

Det högre räntetrycket på marknaden har tryckt upp avkastningskravet för SBB från 4,35 till 5,22 procent på 18 månader. Kreditbetyget har sänkts i flera omgångar till skräpstatus på obligationsmarknaden. Det innebär att lån till SBB betraktas som ett högriskprojekt bland investerare just nu.

Denna stämpel vill vd Leiv Synnes tvätta bort genom att få ordning på likviditeten och balansen mellan skulder och tillgångar i SBB.

Bland annat planerar SBB att ta in externt kapital till Sveafastigheter, som kontrollerar koncernens bostadsfastigheter. Externa investerare som köper in sig eller en avknoppning till börsen är två modeller som övervägs.

– Vi utsluter ingenting, säger vd Leiv Synnes.

Stora obligationsförfall 2024-2025

Han tillägger att investerare redan har hört av sig trots att SBB ännu inte är redo att förhandla om en affär.

– Det ska göras omstruktureringar av portföljen innan det är dags, säger Synnes.

Det finns samtidigt kvar stora förfall i SBB:s obligationsportfölj 2024 och 2025, som måste refinaniserias. De obligationslån som ska betalas tillbaka nästa år bedömer Synnes att SBB kan hantera med de pengar bolaget dragit in för Educo-aktier. Även 2025 års förfall känner han sig trygg med att kunna hantera på liknande sätt.

Till aktieägarna – som sedan årsskiftet genomlidit ett kursras på drygt 80 procent – är budskapet att bolaget i grunden är lönsamt och att uthyrningsgraden och hyresnivåerna ökar – en trend som Synnes tror håller i sig även nästa år, trots lågkonjunktur och potentiellt lägre räntenivå.

"Förhoppningsvis är vi i slutet av den korrigering av marknadspriser som höjda marknadsräntor medfört. Räntor går upp och ned, medan indexerade hyror som regel endast stiger", skriver Synnes i rapporten.

Fakta: Ökad förlust för SBB

SBB redovisar – efter två framflyttningar av publiceringen av delårsrapporten – hyresintäkter för den kvarvarande verksamheten på 1 195 miljoner kronor för tredje kvartalet i år, mot 1 364 miljoner under samma period i fjol. Räknas avvecklad verksamhet in uppgick hyresintäkterna till 1 793 miljoner kronor.

Analytikernas förväntan låg på 1 737 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av prognoser.

Det så kallade driftöverskottet i kvarvarande verksamhet sjönk till 927 miljoner, från 1 017 miljoner. Och resultatet före skatt blev en förlust på 3 129 miljoner kronor, mot 2 559 miljoner ett år tidigare. Räknar man in avvecklad verksamhet ökade förlusten till 6 117 miljoner kronor.

Snittprognosen bland analytiker låg på en förlust före skatt på 1 600 miljoner kronor.

Bolagets stora nedskrivningar under året har dragit ned värdet på SBB:s fastighetsbestånd till totalt 118,3 miljarder kronor vid utgången av september. Av beståndet utgörs 39 procent av så kallade samhällsfastigheter. Nästan 25 procent är bostadsfastigheter och drygt 36 procent utbildningsfastigheter.

Källa: SBB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!