Så ska nya aktiesparare tänka

Trots de senaste veckornas börsturbulens – sluta inte med ditt sparande. Det rådet ger Unga aktiesparare efter septembernedgången. –Om det är din första smäll, se det här som lärpengar. Fortsätt köpa aktier, säger Henrik Johansson, vd för Unga aktiesparare.

Läskigt när det faller? Tänk långsiktigt och fortsätt spara, säger experten. Arkivbild.

Läskigt när det faller? Tänk långsiktigt och fortsätt spara, säger experten. Arkivbild.

Foto: Erik Mårtensson/T

Ekonomi2021-10-03 09:08

Henrik Johansson tycker inte att nedgången nu är anledning att sluta aktiespara. Själv tänker han göra tvärtom, köpa mer när det är billigt.

– Det är rea nu, säger han, och förklarar att han får mer för sina pengar nu.

Han tycker att man gott kan kolla upp hur börsen gått 50 år tillbaka i tiden, för att få lite perspektiv.

– Då kommer man se att den här nedgången är liten, säger han.

Under pandemin har nya, unga aktiesparare strömmat i hundratusental till nätbankerna Avanza och Nordnet. Fler unga killar än tjejer, och med ett lite annorlunda beteende än den vanliga spararen. De är piggare på att äga aktier, och köper gärna tillväxtraketer med högre risk. De är också mer förtjusta i utländska aktier än den vanliga, lite grånat medelålders spararen.

– Ungdomar har en dataspelskultur, de ser det som ett spel, och inser kanske inte att det handlar om riktiga pengar, säger Richard Wahlund, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, och inriktad mot medier och beteendeekonomi.

Generellt sett har också män högre riskbenägenhet än kvinnor, och det kan vara en förklaring till att de lockats till börsen, tror han.

Naiv syn

– Många vill vinna, och de kan ha en naiv syn och ignorera förlustrisken. Det här kan bli ett obehagligt uppvaknande, säger han.

Men de som har klivit på börståget har också tjänat pengar när börsen bara stigit. Sedan raset den 23 mars 2020 och fram till den historiska toppen i början av september i år har börsen gått upp över 100 procent.

Under september i år har börsen dock gått ned runt 6 procent. Bakom ligger bland annat komponentbrist, inflationsoro, det krisande kinesiska fastighetsbolaget Evergrande och amerikansk politik. Frågan är hur alla unga, nya sparare ska göra.

Richard Wahlund talar om begreppet förlustaversion, som innebär att vi hatar att förlora mer än vad vi gillar att vinna. Det kan göra att många envist håller fast vid aktier som går ned kraftigt, i rädsla för att realisera förlusten.

– De tror att aktien ska gå upp igen, ett slags önsketänkande.

Det kan vara en risk för dem, tror han, att de hänger kvar för länge.

Henrik Johansson tycker dock att den som sparat långsiktigt innan nedgången bör fortsätta på samma sätt nu.

– Man ska inte förändra sin strategi beroende på hur det går just nu.

Men visst kan det finnas anledning att agera. Särskilt om man är ung och ny på börsen, tycker han.

Sprid risken

– De flesta borde se över sin riskspridning. Vi vet att många tror att man bara kan få hög avkastning genom att ha ett fåtal aktier, men det stämmer inte. Man ska våga vara långsiktig, och våga sprida sina risker.

Han vill varna för att investera i bolag där man inte förstår verksamheten, eller fattar hur de tjänar sina pengar. Han tycker också att man ska tänka ett varv extra när det gäller investmentbolag, och investmentfonder.

– Investmentbolag är poppis, men det är inte alltid samma rabatt som tidigare.

Han förklarar att Unga aktiesparare har några gyllene regler som de försöker trumma in i nya sparare.

– Var långsiktig, sprid risken, spara regelbundet, förstå vad du köper och håll dig informerad om det som händer, säger Henrik Johansson.

Börskraschen i oktober 1929 i New York. Den "svarta " sista veckan i oktober kraschade börsen i New-York. Tusentals förtvivlade aktiesparare samlades utanför på Wall Street. Arkivbild.
Börskraschen i oktober 1929 i New York. Den "svarta " sista veckan i oktober kraschade börsen i New-York. Tusentals förtvivlade aktiesparare samlades utanför på Wall Street. Arkivbild.
Fakta: Nya sparare

Både Nordnet och Avanza har fått stor tillströmning av nya, unga kunder.

Nordnet har i dag 600 000 kunder under 35 år, mot 255 000 i början av 2020.

Avanza har fått 139 700 nya kunder hittills i år som är under 35 år. Både Nordnet och Avanza uppger att de nya unga kunderna har en övervikt av män.

Hos Avanza är sparkapitalet för dem under 35 år i snitt 31 320 kronor. Nästan sex av tio nya aktieägare nöjer sig med mellan en och tre aktier i sin portfölj hos Avanza.

Hos Nordnet syns tydligt att de unga har en högre aktivitet än övriga. I hela kundstocken har den grupp som gör minst en affär ökat med 80 procent. Men för unga har den gruppen ökat mer, med 120 procent, vilket innebär att de är mer aktiva.

Hos Nordnet är investmentbolag mest populära, liksom en aktiefond med investmentbolag, men de gillar också tillväxtbolag som Embracer.

Källa: Avanza och Nordnet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!