Kursras för Telia efter vd-avhopp

Efter drygt tre år lämnar Allison Kirkby rollen som vd för Telia. Det överraskande beskedet får aktien att backa kraftigt på Stockholmsbörsen.

Allison Kirkby slutar som vd för Telia. Arkivbild.

Allison Kirkby slutar som vd för Telia. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2023-07-31 09:13

Kirkby lämnar Telia för att i stället ta över som vd för brittiska BT Group som tidigare i juli meddelade att dåvarande vd:n Philip Jansen skulle lämna.

”Efter att jag i nästan tio år levt långt från min familj och nu fått en unik möjlighet i Storbritannien har jag noga övervägt och bestämt mig för att lämna Telia och anta en ny utmaning. Till dess kommer jag att fortsätta i min roll och driva vår nuvarande agenda framåt med fullt fokus och engagemang under återstoden av min anställning”, säger Kirkby i ett pressmeddelande.

Brittiskan klev in i vd-rollen för Telia i april 2020 med stora förväntningar på sina axlar efter att under sin tid som vd för konkurrenten Tele 2 varit framgångsrik.

Många aktieägare

Telekomjätten Telia som blev något av en folkaktie i samband med börsnoteringen år 2000 och fortfarande har till exempel drygt 60 000 aktieägare hos Avanza, har dock haft det fortsatt tungt.

Under pandemin minskade roamingintäkterna väsentligt när resandet dog ut, men framförallt har förvärvet av Bonnier Brodcasting med TV4 i spetsen kommit att ifrågasättas. Under coronapandemin rasade annonsintäkterna för tv-branschen och även efter pandemins avslut har Telia haft stora utmaningar.

I samband med det senaste bokslutet i januari föreslogs en sänkt utdelning till aktieägarna och aktien har under sommaren varit ner på lägsta kursnivå sedan 2003.

Ny kursnedgång

Efter dagens besked får de pressade aktieägarna se ytterligare en kursnedgång. När börsen i Stockholm stängde stod aktien på minus 4,5 procent.

En rekryteringsprocess för att hitta en ny vd kommer att inledas, meddelar Telia.

"Styrelsen och jag beklagar att Allison väljer att lämna företaget, men vi önskar henne lycka till i hennes framtida karriär. Jag är glad över att Allison stannar i sin nuvarande position till och med senast den 31 januari 2024", säger bolagets styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer i pressmeddelandet.

Fakta: Telias resa

I juni 2000 noterades Telia på Stockholmsbörsen. Företaget var ett i raden av statliga bolag som såldes ut.

Introduktionskursen sattes till 85 kronor och inledningsvis steg aktien men redan efter halvår hade den tappat till 50 kronor.

Vd:n Jan-Åke Kark som varit med och lanserat själva börsintroduktion avgick i oktober och ersattes av Marianne Nivert.

Bolaget gick senare ihop med finska Sonera vilket i slutändan betydde kraftiga nedskärningar. Vd:n Anders Igel som ersatte Nivert fick gå trots stora vinster och ersattes i sin tur av Lars Nyberg 2007. Kort därefter skakades Telia av en jättekris med avslöjanden om mutor och samarbete med regimen i Uzbekistan och Nyberg fick gå 2013.

Den nu avgående brittiska vd:n Allison Kirby tillträdde i maj 2020 och hade tidigare haft samma position hos konkurrenten Tele 2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!