HÀr Àr sparknepen du Ànnu inte tagit till

Vi gÄr mot en Ànnu kÀrvare tillvaro i höst, och mÄnga har fÄtt dra in och snÄla pÄ varenda onödig utgiftskrona. Finns det nÄgot kvar att göra? Ja kanske, om man mÄste.

GÄr det att vÀnda lite till pÄ slantarna? Arkivbild.

GÄr det att vÀnda lite till pÄ slantarna? Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-09-16 08:48

Bilen

Behöver verkligen familjen bil? Och mÄste den vara sÄ tjusig och dyr? Bilen Àr en jÀttestor utgiftspost, konstaterar Magnus Hjelmér, vardagsekonom pÄ Ica.

– Det Ă€r inte bara sjĂ€lva bilen som kostar i inköp. Det Ă€r försĂ€kring, drivmedel och allt annat som kostar ocksĂ„.

Han berÀttar om en undersökning som bilfirman KVD bil gjort, och som visade att bara 8 procent av svenskarna har bytt ned sig till en billigare bil under det senaste Äret.

– Kör bara bilen om du mĂ„ste. Om man drar ned pĂ„ en tankning i mĂ„naden sĂ„ sparar man mycket, sĂ€ger Anders Stenkrona, privatekonom pĂ„ Nordea.

Maten

Kanske har vi redan skippat utelunchen och fyllt vÄra matlÄdor med nyttiga baljvÀxter. Finns det verkligen mer att göra dÀr? Jo, möjligen, tror Magnus Hjelmér.

– Maten ser ju ut att bli Ă€nnu dyrare nu. Ett tips, som gĂ„r lite emot det som brukar sĂ€gas om att storhandla, Ă€r att i stĂ€llet handla oftare. Det minskar matsvinnet.

En vanlig barnfamilj slĂ€nger mat för mellan 3 000 och 6 000 kronor per Ă„r, förklarar han. Om man Ă€r duktig och planerar noga, och ser till att bara köpa det som man verkligen har för avsikt att Ă€ta upp, sĂ„ kan man dra ned rejĂ€lt pĂ„ matpengarna, tror han.

.

Avtalen

Sharon Lavie, privatekonom pÄ Lendo, tycker att det Àr lÀttare att spara pengar genom att anvÀnda principen "mÄnga bÀckar smÄ" Àn att göra stora hugg, som att exempelvis byta bostaden mot en billigare.

– I valet mellan att sĂ€lja huset eller att kapa Netflix Ă€r det lĂ€tt att vĂ€lja.

Hon tycker att man ska gÄ igenom sina olika avtal. En gÄng till, för mÄnga har nog redan varit igenom detta en eller flera gÄnger. Men Àr ekonomin sÄdan att man mÄste spara sÄ mÄste man. Vad Àr verkligen nödvÀndigt, och hur fÄr man ned kostnaden?

– GĂ„ igenom alla avtal, som elavtal, hemförsĂ€kring och mobilabonnemang, sĂ€ger Sharon Lavie.

.

Kreditkorten

Klipp sönder kreditkorten, rÄder Anders Stenkrona.

– MĂ„nga har kreditkort som en buffert. Men det innebĂ€r att man konsumerar i förvĂ€g. Det Ă€r en luring, för dĂ„ börjar man mĂ„naden pĂ„ minus.

Man tenderar att göra av med mer pengar dÄ, förklarar han.

– Ta bort kreditkorten, sĂ€ger Anders Stenkrona.

.

JÀmka pÄ skatten

Anders Stenkrona tipsar ocksÄ om att den som har bostadslÄn, med rÀntor som blir allt högre, kan begÀra skattejÀmkning hos Skatteverket.

Det gÄr att göra nÀr som helst under Äret, och innebÀr att man betalar mindre skatt under Äret i stÀllet för att fÄ tillbaka pengarna som skatteÄterbÀring pÄ vÄren.

– RĂ€ntan Ă€r en stor del av hushĂ„llsutgifterna. I stĂ€llet för att Skatteverket ska ha pengarna för rĂ€nteavdragen sĂ„ kan man jĂ€mka. Men man bör ha lite marginal, sĂ„ att man inte Ă„ker pĂ„ restskatt, sĂ€ger Anders Stenkrona.

.

Fritidsaktiviteter

– Att dra ned pĂ„ fritidsaktiviteter Ă€r aldrig roligt. SĂ€rskilt inte nĂ€r det gĂ€ller barnens, sĂ€ger Sharon Lavie.

Fast om pengarna inte rÀcker kan det bli nödvÀndigt. Men det finns möjligheter att fortsÀtta ÀndÄ. Dels genom att be om stöd, det finns organisationer, med fonder och stipendier, som kan hjÀlpa framför allt barnfamiljer med olika aktiviteter för barnen, förklarar hon.

– Kanske kan man ocksĂ„ komma överens med idrottsklubben att jobba mer som volontĂ€r för att fĂ„ ned avgiften.

– Det gĂ„r ocksĂ„ att lĂ„na idrottsutrustning hos Fritidsbanken. DĂ„ slipper man köpa dyra saker, sĂ€ger hon.

.

Byta bostadsort

Ett mycket radikalt sÀtt att dra ned pÄ sina kostnader Àr att flytta till en billigare ort. Framför allt gÀller det storstadsregionerna. Genom att flytta ut nÄgra mil kan man komma ned i pris rejÀlt, konstaterar Anders Stenkrona.

– Det hĂ€r Ă€r det allra svĂ„raste. Man drar sig för det. Men mĂ„ste man sĂ„ mĂ„ste man, sĂ€ger Anders Stenkrona.

En dyr bil – Ă€r det nödvĂ€ndigt? Arkivbild.
En dyr bil – Ă€r det nödvĂ€ndigt? Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!