Bryskt uppvaknande för unga på börsen

Att spara på börsen förra året var "som att springa i nedförsbacke". För många nybörjare har 2022 i stället blivit ett tufft uppvaknande enligt Unga aktiesparare. –Folk tror att det är jätteenkelt att tjäna pengar på aktier, säger Amin Beygi, som går på gymnasiet med särskild aktieinriktning.

Oskar Gustafsson, Emilia Lind, Noel Thorén, Amin Beygi och Einar Styrman som alla går på Västra Kungsholmens gymnasium i Stockholm med inriktning mot aktier.

Oskar Gustafsson, Emilia Lind, Noel Thorén, Amin Beygi och Einar Styrman som alla går på Västra Kungsholmens gymnasium i Stockholm med inriktning mot aktier.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2022-10-29 12:20

I ett ljust klassrum på Kungsholmens västra gymnasium har fem 17-åringar samlats tillsammans med sin lärare Fredrik Starck.

De tillhör första kullen som förra året började på skolans nya ekonomiprogram med extra fokus på aktier, som de har i samarbete med Unga aktiesparare.

Fredrik Starck berättar att han under sina sju år som lärare i företagsekonomi märkt att unga blivit allt mer intresserade av börsen.

– I år har det skett en markant ökning av sökanden till programmet, kanske för att vi har så bra ambassadörer, säger han.

En av 17-åringarna, Amin Beygi, berättar att han började intressera sig för börsen i slutet av nian.

– Jag hade ett sommarjobb och blev rekommenderad att investera pengarna, säger han.

När det här gänget började på gymnasiet i augusti 2021 var Stockholmsbörsen bara månader från sin högsta nivå någonsin.

De har i ett års tid jobbat med fiktiva portföljer, där de fått investera 250 000 kronor och skrattar när de tittar på rankningen och ser hur dåligt det gick.

Den enda i klassen som gick plus på sin portfölj var Noel Thorén.

– Jag köpte Saab, säger han triumferande.

"Folk ville spekulera i allt"

För den som började investera på börsen under pandemin var det lätt att få illusionen att börsen är något som bara går upp.

Henrik Johansson, vd på Unga aktiesparare, beskriver tiden i slutet av förra året som "en jättehausse".

– I slutet av 2021 fanns ett stort intresse för allt man kunde spekulera i och tjäna pengar på. Folk ville spekulera i allt, krypto, nft:s, allting, säger han.

Men marknaden under pandemin var dopad av låga räntor och stora stödköp från Riksbanken.

Med stigande inflation och högre räntor har Stockholmsbörsen i år i stället rasat med 30 procent.

I december förra året hade Unga aktiesparare sitt största inflöde av nya medlemmar någonsin. I mars i år var det i stället det lägsta sedan finanskrisen.

– Många har insett att när börsen går jättebra är det enkelt, det är ofta svårare att investera långsiktigt när börsen går som den gör nu. Många som tyckte att de var duktiga på att investera i höstas har kanske insett att anledningen till att de sprang så snabbt var att de sprang i nedförsbacke, säger Henrik Johansson.

Sparprofilen Andra Farhad, också känd som Börshajen, ger en liknande bild.

– Jag noterade att många unga hoppade på börsen precis efter pandemin. Problemet som jag såg var att de inte visste vad de gjorde, de hade ingen riktning. Många har tagit väldigt mycket risk och investerat i hajpade bolag och småbolag. Naiviteten som finns gör att unga bränner sig ännu mer, säger hon.

"Tacksamt att spara nu"

Bland hennes följare märker hon att många nu har slutat med sitt sparande på börsen helt.

– Många har panik över att allt blir dyrare. Jag drabbas också av högre mat- och boendekostnader. Men har man möjlighet att prioritera är det en tacksam period att spara på börsen nu, säger hon.

Gymnasieeleverna på Kungsholmen har alla utöver den fiktiva portföljen också placerat riktiga pengar på börsen och har nu fått lära sig den hårda vägen att det inte alltid går upp.

Det senaste året berättar Amin Beygi att han varit nära att tappa motivationen.

– Jag har känt mig osäker och funderat på om det bara är jag som förlorar, säger han och fortsätter:

– Folk tror att det är jätteenkelt att tjäna pengar på aktier, men det är för att de bara hör det positiva, jag går inte runt och skryter när jag förlorat pengar, säger Amin Beygi.

På lektionerna pratar de mycket om hur man sprider riskerna. De jobbar också med omvärldsbevakning. Läraren Fredrik Starck säger att han är mån om att de inte ger upp.

– Jag vill inte att eleverna ska bränna sig på börsen nu när det är stökigt och sedan avskräckas. Den som lämnade börsen efter Lehman Brothers-kraschen gick miste om tio bra år, säger han.

Fredrik Starck, lärare på Västra Kungsholmens gymnasium i Stockholm med inriktning mot aktier.
Fredrik Starck, lärare på Västra Kungsholmens gymnasium i Stockholm med inriktning mot aktier.
Fakta: Några topp- och bottenår på börsen sedan 1980

År Förändring i procent

2021: upp 35 procent

2019: 29,6

2018: –7,7

2013: 23,2

2011: –16,7

2009: 46,7

2008: –42,0

2005: 32,6

2003: 29,8

2002: –37,4

1999: 66,5

1996: 39,4

1990: –29,7

1988: 50,8

1987: –7,3

Källa: Nasdaq

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!