Strid om makten pÄ arbetsmarknaden

Vem fÄr stanna och vem fÄr gÄ? Las-frÄgan handlar om makten pÄ arbetsmarknaden, och ingen av parterna ville tappa ansiktet. Kraschen i förhandlingarna innebÀr att historiskt avsteg frÄn den svenska modellen, enligt statsvetarprofessorn Li Bennich-Björkman.

Vem ska ha makten? Arkivbild

Vem ska ha makten? Arkivbild

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Arbetsmarknad2020-10-01 08:55

Exakt vad som fÄtt förhandlingarna att haverera vet förstÄs ingen utomstÄende i detalj Ànnu, men en bra gissning Àr att det handlar om frÄgan om avsked pÄ saklig grund, konstaterar Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

– Det Ă€r en enormt kĂ€nslig frĂ„ga. PĂ„ onsdagskvĂ€llen trodde man att de skulle gĂ„ i hamn. Jag ska sĂ€ga att jag Ă€r förvĂ„nad.

Hon förklarar att den svenska modellen, dÀr parterna fÄr komma överens utan inblandning frÄn politikernas sida, nu har brakat ihop.

– Det Ă€r historiskt. Det bryter mot Sveriges modell som fungerat sedan lĂ„ng tid. Sverige har skiljt ut sig.

Tappa ansiktet

Det handlar ytterst om makten pĂ„ arbetsmarknaden – vem som ska fĂ„ bestĂ€mma över vilka som fĂ„r stanna pĂ„ jobbet eller gĂ„. I en sĂ„dan frĂ„ga kan parterna inte tappa ansiktet – det stĂ„r sĂ„ mycket pĂ„ spel, enligt Bennich-Björkman.

Hon tror att en orsak till att förhandlingarna kraschade kan vara att förhandlarna helt enkelt inte var tillrÀckligt duktiga.

– Det finns alltid öppningar.

Inne eller ute

Hon tror ocksÄ att det som kan ha stÄtt pÄ spel Àr sjÀlva grunden för fackförbunden, och vilka som Àr insiders och outsiders pÄ arbetsmarknaden.

– I det svenska systemet Ă€r de som Ă€r inne i det fackliga systemet insiders, men de utanför outsiders. Fackförbunden slĂ„r vakt om de som Ă€r inne i systemen, de slogs för den fackliga överlevnaden.

Kanske kan politikerna klura ut nÄgot som löser upp knuten. NÄgot kan lyftas in eller lyftas bort frÄn förhandlingarna, och kanske kan parterna tvingas tillbaka till förhandlingsrummet igen.

– Politikerna har ett intresse av att visa vĂ€ljarna att de stĂ„r pĂ„ deras sida, inte bara pĂ„ parternas. DĂ€rför Ă€r det bra att Stefan Löfven Ă€r en van förhandlare frĂ„n LO, sĂ€ger Li Bennich-Björkman.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!