Vimmerby klarar inte kommunal äldreomsorg

Vimmerby har högst personaltäthet i äldreomsorgen av alla sina grannkommuner och ligger även i Sverigetopp. Men under rikssnittet när det gäller kvalité.

LV Debatt2010-07-07 06:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdföretag måste få utmana kommunens äldreomsorg och när man nu ska bygga nya äldreboende är det viktigt att man låter marknaden komma in och både bygga och driva omsorgen.
Det är socialstyrelsens jämförande "Äldreguiden" som placerar Vimmerby under rikssnittet i totalt elva kriterier. Det anmärkningsvärda är att kommunen ligger i topp på en punkt: Bemanning. Man har en personaltäthet som man får 5 poäng för av 5 möjliga, medan snittet i landet är 3,0 och i Kalmar län 3,7. Mycket folk, alltså.
Trots toppsiffror i personaltäthet presterar man bottensiffror på Tillgänglighet (2,7), Delaktighet (2,0), Kompetens (2,0), Mat (3,0) och Uppföljning (1,0).
När det gäller Mat är rikssnittet 3,6 och det avser de äldres möjligheter att påverka när de ska få mat och vilken mat de får. Det här är siffror som visar hur Vimmerby kommun fungerar som producent av äldreomsorg.
Bottennoteringen Uppföljning (1,0) avser vilka förutsättningar enhetscheferna har och hur ofta biståndsbeslut följs upp. Här kan man kort säga: hur bra är man på att kolla upp vad man ger för pengarna och vad man får i betalt? Betyget är 1,0 av 5 möjliga...

Vimmerby är årtioenden efter som kommun när det gäller alternativa och privata driftsformer. Det är svårt att tro när kommunen haft en borgerlig majoritet så länge. Sverige i övrigt har för länge sedan infört entreprenörsdriven äldreomsorg som valmöjlighet till den kommunala. Detta har medfört att den kommunala omsorgen där blivit bättre.
Vad är det som gjort att Vimmerby ligger så långt efter?
"I Östersunds kommun har vi sedan 15 år tillbaka en god erfarenhet av entreprenörer inom äldreomsorgen,"skriver Katarina Nyberg Finn (s) och Jens Nilsson (s) i en insändare i Östersundsposten, och tillägger: "Vi är inte beredda att höja skatten för att undvika ytterligare konkurrensutsättning". I Östersund är mer än 25% av äldreomsorgen i privat regi.
I Ledaren i Norrtelje Tidning skriver Reidar Carlsson: "Maud Olofsson brukar ofta säga att det behövs ett värderingsskifte i Sverige... (s) har styrt Sverige så länge att många reflexmässigt tar dessa värderingar för sanningar."
I Vimmerby har centern styrt i den borgerliga ledningen. Nu senast beslöt allianspartierna lägga ut städningen på entreprenad - år 2012...! Flera politiker vill skynda snabbare.

I borgerligt styrda Vimmerby har (c) och (s) inte varit initiativtagare till att låta vårdföretag gå in och producera omsorgen åt kommunen. När debatten i KF om att nya kommunala dagis ska byggas i Vimmerby med 120 platser sa Krister Torenfelt (c) att "det finns ingen kö till den privata förskolan Linnea" på grund av att de hade 40 barn inskrivna mot beviljade 65 barn. Istället var sanningen att Linnea hade många ett-tvååringar och av kvalitetsskäl inte nyttjade hela sin kvot...
Resonemanget visar att (c) står väldigt nära (s) i Vimmerby, som i sin tur står närmare (v) i Östersund än sina s-kollegor där. Politikerna och väljarna i Vimmerby måste vakna upp och ser vad det finns för alternativa möjligheter till kommunal drift, som går med underskott år efter år.
Det finns signaler att (c) är intresserade av att titta på privata alternativ. Det är i så fall mycket glädjande och ett avgörande steg mot bättre kommunal ekonomi.

Micael Glennfalk (m)
Fullmäktigekandidat
i Vimmerby