Toppolitikerna måste ta sitt ansvar

Vi läser i denna tidning om skräckvälde på ädreboende i Kisa. Fyra kommunanställda stängdes av från arbetet i 30 dagar med lön. Beslut om avstängning kan bara tas vid omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa, efter anmälan av brottmisstanke och vid misshandel.

LK Debatt2017-04-25 13:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beslut om avstängning är myndighetsutövning mot enskild, förbehållen kommunstyrelsen och ligger under delegeringsförbud. En anställd i kommunen kan inte besluta om att stänga av en eller flera andra anställda. Två av de fyra har valt att säga upp sig. Provocerad uppsägning är ogiltig enligt AD:s praxis.

Socialnämnden är en nämnd med i lag fastlagda uppgifter. Av okänd anledning har KS och KF beslutat om att inte betala för hela verksamheten i budgeten. Den brist om uppstår kallas för "underskott" och ska enligt Lars Karlsson (L) betalas med de pengar som nämnden inte har fått. Socialnämnden är underfinansierad och behöver mer pengar från kommunkassan för att slippa inbördeskrig.

All tillgänglig personal ska få arbeta utan onödig press och stress. Att ta hand om människor är ett tillräckligt tungt arbete, utan att behöva utsättas för sparbeting, avstängning och hot om uppsägning. Arbetskamrater tvingades täcka upp för de fyra. Det skapar motsättningar på personnivå.

Kommunstyrelsen har ansvaret för att styra sina anställda med lagar, budget och beslut. Frånvaron av kommunchef, efter KS avstängning den 2 maj 2016, visar sig nu i att vissa anställda tar sig friheter. KS ska ta befälet och häva omotiverad avstängning av de fyra anställda.

KS har tillsatt en ny kommunchef som har börjat. Beslutet om att avskeda den gamla kommunchefen är överklagat. Så länge domstolen jobbar är den gamla kommunchefen fortsatt anställd; avstängd med lön i en månad till. Det har kostat oss 1 miljon kronor. Om domstolen undanröjer avskedet sitter den nya kommunchefen löst. KS ska ta sitt ansvar innan man kan bevilja den ansvarsfrihet.