Ungsvenskarna har tydligt missförstÄtt det aktuella lagförslaget

Replik till Ungsvenskarnas insĂ€ndare ”Nya könsbyteslagen kommer med stora risker”

Debatt2024-04-11 04:50
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Àr önskvÀrt nÀr de som representerar en politisk organisation ÀndÄ försöker förhÄlla sig till sanningen istÀllet för att sprida missinformation. PÄ flera punkter har Ungsvenskarna tydligt missförstÄtt det aktuella lagförslaget:

  1. Lagen handlar om förenkling av processen att byta juridiskt kön, inte om hormonbehandling eller underlivskirurgi utan en helt reversibel process.
  2. Lagen innebÀr en tydligare uppdelning mellan juridiskt och biologiskt kön.
  3. Att man ska fĂ„ byta frĂ„n 16 Ă„r betyder inte fullstĂ€ndigt sjĂ€lvbestĂ€mmande utan den som Ă€r under 18 Ă„r mĂ„ste fortfarande ha vĂ„rdnadshavare som samtycker och det Ă€r alltjĂ€mt en process som kommer ta flera mĂ„nader och inkluderar en betĂ€nketid. Med ett juridiskt könsbyte följer en lĂ„ng process med att se till att rĂ€tt personnummer finns pĂ„ ID-handlingar, bankpapper, skolbetyg, intyg med flera. AlltsĂ„ betydligt krĂ„ngligare Ă€n för den som endast byter efternamn efter att ha gift sig. Inget man gör ”hux flux” för att som man fĂ„ tilltrĂ€de till kvinnors utrymmen.
  4. Jag vet inte i vilken vÀrld Ungsvenskarna lever i men jag har dÄ aldrig behövt visa legitimation för att fÄ tilltrÀde till damernas omklÀdningsrum i simhallen. VÄrt juridiska kön sÀger absolut ingenting om var vi byter om och duschar. Flertalet transpersoner kÀnner sig dessutom obekvÀma med offentliga omklÀdningsrum och undviker dessa i största möjliga mÄn. MÄnga simhallar, idrottshallar och skolor har försökt tillmötesgÄ denna (mycket lilla) grupp genom att erbjuda egna ombytes- och duschmöjligheter.
  5. Den som Àr pÄlÀst om idrottsvÀrlden vet redan att inte ens transpersoner som genomgÄtt ett komplett biologiskt könsbyte kan tÀvla fritt. Det Àr stÀndiga diskussionerna och utredningar och varje enskilt fall synas i sömmarna (vilket gör att mÄnga transpersoner slutar med idrott helt). Det finns ingen anledning att tro att det skulle Àndras med den nya lagen.
  6. Kvinnojoursexemplet belyser istÀllet en punkt som Piratpartiet har pÄ sin agenda, nÀmligen utbyggnad av skyddat boende för mÀn och transpersoner.
  7. I dagslÀget genomgÄr cirka 60 personer per Är ett könsbyte i Sverige och man rÀknar med att ungefÀr 0,4% av den svenska befolkningen identifierar sig som transperson (mÄnga lever dock dolt och kommer aldrig söka vÄrd eller att göra juridiskt könsbyte). Det Àr en mycket liten grupp i Sverige men med hög representation inom psykisk ohÀlsa.

Vi i Piratpartiet vill ha sjÀlvbestÀmmande över rÀtten att definiera sin identitet. Den nya lagen Àr ett steg i rÀtt riktning.