SÄ ska medarbetarna fÄ jÀmlika löner

Medarbetarna Àr den viktigaste tillgÄngen som sjukvÄrden och Region Kalmar lÀn har. De kommande Ären behöver regionen rekrytera fler lÀkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

LÀnsunionen priorieterar 20 miljoner kronor extra under 2020 för en satsning pÄ jÀmlika löner.

LÀnsunionen priorieterar 20 miljoner kronor extra under 2020 för en satsning pÄ jÀmlika löner.

Foto: Arkiv

Debatt2020-02-04 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Men regionen behöver ocksÄ se till att de som redan arbetar i sjukvÄrden fÄr bra möjligheter till karriÀrvÀgar, en god löneutveckling och kompetensutveckling. LÀnsunionen har dÀrför beslutat att prioritera 20 miljoner kronor extra under 2020 och framÄt för att skapa mer rÀttvisa och jÀmlika löner.

Det hÀr glÀdjande beskedet kan vi ge dÀrför att Januaripartierna (Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet) har beslutat att öka det generella statsbidraget till landets regioner med 1,5 miljarder kronor. För Region Kalmar lÀn innebÀr det cirka 35 miljoner kronor extra Ärligen. Resurserna behövs mot bakgrund av konjunkturavmattningen och att andelen barn och Àldre ökar. LÀnsunionen prioritera resurserna till att utveckla den nÀra vÄrden och för att stÀrka regionens kompetensförsörjning.

Med de nu avsatta pengarna kommer vi att kunna ta nĂ„gra viktiga steg framĂ„t. Satsningen pĂ„ jĂ€mlika löner planeras att ske redan under innevarande Ă„r. VĂ„rt förslag Ă€r att 20 miljoner kronor ska satsas pĂ„ jĂ€mlika löner i regionen. Detta ska ske genom att medlen skjuts in i den sĂ„ kallade lönekartlĂ€ggningen och handlingsplanen för jĂ€mlika löner. För oss Ă€r det viktigt att regionen vĂ€rderar medarbetarnas kompetens. Det ska vara möjligt att göra lönekarriĂ€r och vi vill fortsĂ€tta utvecklingen med en ökad lönespridning. 

DÀrutöver har LÀnsunionen sedan tidigare tagit beslut om att lÀgga 10 miljoner kronor ytterligare för att förbÀttra arbetsvillkoren dÀr regionen har svÄrast att rekrytera. Pengarna kommer att riktas till bland annat till de som arbetar i dygnet runt verksamheter.