S mÄste ta strid för klimatet och minskade klassklyftor

"Vi i SSU vill se en modig socialdemokrati som vĂ„gar investera mycket mer Ă€n vad som görs idag i det gemensamma samhĂ€llsbygget – för att rĂ€dda klimatet och samtidigt minska klassklyftorna", skriver tre företrĂ€dare för SSU inför S-kongressen, som nu drar igĂ„ng.

"Vi har inte tid eller rÄd att vÀnta och skjuta över ansvaret pÄ kommande generationer. Det Àr vi unga som lever idag som kommer drabbas om vi inte stÀller om i tid", skriver Lisa NÄbo, Daniel Nestor och Jenny Melander, SSU.

"Vi har inte tid eller rÄd att vÀnta och skjuta över ansvaret pÄ kommande generationer. Det Àr vi unga som lever idag som kommer drabbas om vi inte stÀller om i tid", skriver Lisa NÄbo, Daniel Nestor och Jenny Melander, SSU.

Foto: TT-bild/Pressbild

Debatt2021-11-03 07:20
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den 3 november inleds Socialdemokraternas 41: a kongress och SSU kommer dit för att ta fajten för en offensiv politik som pÄ allvar ökar jÀmlikheten och tacklar klimatkrisen innan det Àr för sent. De vÀxande klyftorna och klimatförÀndringarna Àr ett reellt hot mot oss unga och vÄr framtid. Vi förvÀntar oss med rÀtta mer frÄn politiken. Det Àr inte individens val och konsumentmakt som rÀddar klimatet, det krÀvs förÀndring pÄ systemnivÄ.

Socialdemokraterna har idag en klimat- och jĂ€mlikhetspolitik som tyvĂ€rr Ă€r otillrĂ€cklig för att möta de utmaningar vi stĂ„r inför. Vi i SSU vill se en modig socialdemokrati som vĂ„gar investera mycket mer Ă€n vad som görs idag i det gemensamma samhĂ€llsbygget – för att rĂ€dda klimatet och samtidigt minska klassklyftorna.

I Sverige har klyftorna ökat snabbare Àn nÄgot annat OECD-land de senaste fyrtio Ären.

Det Àr ingen slump. Det Àr konsekvensen av aktiva politiska beslut. Genom en avreglerad finanssektor och avskaffade kapitalskatter har klyftorna tillÄtits skena i vÀg med storföretagen och den rikaste eliten som vinnare pÄ alla andras bekostnad. Samtidigt har anstÀllningstryggheten, fackförbunden och socialförsÀkringarna försvagats och urholkats. Resultatet blir en negativ och farlig lönepress nedÄt pÄ svensk arbetsmarknad.

Vi hör samtidigt en enig forskarkÄr som lÀnge har skrikit sig hesa för att uppmÀrksamma vÀrldens beslutsfattare om en förestÄende samhÀllskollaps orsakad av klimatförÀndringar. Vi ser konsekvenserna redan idag med brÀnder och översvÀmningar runt om i vÀrlden. Ett enigt SSU stÀller sig bakom klimatforskningen och krÀver en mycket mer kraftfull klimatpolitik av Socialdemokraterna. För vi vet att det inte finns nÄgot godtagbart alternativ till en grön och kraftfull omstÀllning av samhÀllet. Vi har inte tid eller rÄd att vÀnta och skjuta över ansvaret pÄ kommande generationer. Det Àr vi unga som lever idag som kommer drabbas om vi inte stÀller om i tid.

Det finns ingen naturlag som sÀger att klyftorna och utslÀppen mÄste fortsÀtta vÀxa. Vi kan rÀdda jÀmlikheten men det förutsÀtter en aktiv och ambitiös politik för ökad jÀmlikhet nÀr vi genomför klimatomstÀllningen. Klimatet och jÀmlikheten mÄste hÀnga ihop. Det Àr de rikaste som slÀpper ut mest och de fattigaste som kommer drabbas hÄrdast av klimatkrisen.

Socialdemokratin har lyckats med ett liknande samhĂ€llsbygge förut – nĂ€r vi byggde upp vĂ€lfĂ€rdssamhĂ€llet. Och det kan vi göra igen. Vi vill dĂ€rför att Socialdemokraterna stĂ€ller sig bakom vĂ„ra motioner JĂ€mlikhetslöftet och en svensk Green New Deal med 24 förslag som skulle minska klyftorna och vĂ€xthusutslĂ€ppen avsevĂ€rt i Sverige. Vi föreslĂ„r bland annat införandet av en progressiv kapitalbeskattning, att sjukförsĂ€kringen stĂ€rks och pensionerna höjs samt att full avdragsrĂ€tt för den fackliga medlemsavgiften införs. Vi krĂ€ver Ă€ven att de statliga resurserna till regionerna sĂ„ de kan ta steg mot en avgiftsfri kollektivtrafik. Att nya stambanor för höghastighetstĂ„gen byggs ut snabbare och nya storskaliga investeringar i forskning, industrins omstĂ€llning och produktionen av förnybar energi.

Om partikongressen tar stÀllning för SSU:s förslag skulle Socialdemokraterna fÄ en politik som tar jÀmlikhets- och klimatkrisen pÄ allvar. Det vore ett viktigt besked till Sveriges unga inför nÀsta val.