Enkelriktat avtal – hur kan Sverige acceptera sådana villkor?

"Många tror att kampen om Arktis blir en källa till en framtida konflikt mellan stormakterna USA, Ryssland och Kina. Att då ha amerikansk militär i Sverige stärker knappast vårt säkerhetsläge", skriver Per Backman.

"Många tror att kampen om Arktis blir en källa till en framtida konflikt mellan stormakterna USA, Ryssland och Kina. Att då ha amerikansk militär i Sverige stärker knappast vårt säkerhetsläge", skriver Per Backman.

Foto: AP Photo/Kevin Wolf/TT

Debatt2024-04-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DCA-avtalet

Den 5 december 2023 undertecknade Sveriges och USA:s försvarsministrar Defence Cooperation Agreement (DCA-avtalet). Avtalet måste godkännas i riksdagen för att träda i kraft. Dessutom måste ett 30-tal lagändringar beslutas för att avtalet ska kunna genomföras.

Läser man avtalet slås man av hur enkelriktat det är. På punkt efter punkt listas rättigheter för USA:s militär men inget om några skyldigheter. Hur kan en suverän stat som Sverige acceptera sådana villkor utan att ha lidit nederlag i ett krig där segraren dikterar villkoren?

Avtalet ger USA rätt till obehindrad användning av 17 militära anläggningar för militära övningar, förvara vapen och annan krigsmaterial. De ges också rätt att fritt röra sig över vårt territorium; till lands, sjöss och i luften. På anläggningarna får USA avskärma områden där endast amerikansk militär har tillträde och där amerikansk lag ska gälla. Svenska myndigheter får inte kontrollera amerikanska fordon, flyg eller fartyg. De ska också vara helt skattebefriade och ha tillgång till el, vatten och andra allmännyttiga tjänster utan statliga avgifter. Läs gärna avtalet och förundras! Det är lätt att hitta på nätet.

Försvarsminister Jönsson hävdar att avtalet är en förutsättning för att Sverige snabbt ska få stöd från USA vid ett försämrat säkerhetsläge. Avtalet innehåller inga sådana skyldigheter. Men gick vi inte med i Nato för att förstärka vårt säkerhetsläge? Där finns stadgat att de 32 Nato-medlemmarna ska stödja varandra vid ett militärt angrepp. I Nato har varje medlem en röst och beslut ska fattas i enighet. En väsentlig skillnad mot DCA-avtalet.

Många tror att kampen om Arktis blir en källa till en framtida konflikt mellan stormakterna USA, Ryssland och Kina. Att då ha amerikansk militär i Sverige stärker knappast vårt säkerhetsläge. Tvärtom, vi blir primära mål för Ryssland i händelse av en konflikt mellan dem och USA.

Vi har folkomröstat om anslutning till EU och om euron. Frågan är om DCA-avtalet borde ställas till svenska folket för avgörande. Vad tycker våra riksdagsledamöter från Kalmar län? Stöder de kravet på folkomröstning? Hur tänker de rösta om avtalet kommer upp på riksdagens bord i maj utan att man först lyssnat till svenska folkets åsikt? Kommer de att stå upp för Sveriges suveränitet.