Att aldrig ge upp!

Trots att amalgam Àr förbjudet som tandlagningsmaterial ÄterstÄr mycket arbete med det kvicksilver som redan finns i svenskarnas munnar, menar skribenterna.

Trots att amalgam Àr förbjudet som tandlagningsmaterial ÄterstÄr mycket arbete med det kvicksilver som redan finns i svenskarnas munnar, menar skribenterna.

Foto: Dan Hansson/TT

Debatt2019-08-24 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att aldrig ge upp! Det var det svar som en skolflicka gav vid en radiointervju, dĂ„ hon fick frĂ„gan ”vad Ă€r viktigast för att du ska lyckas nĂ€r du spelar fotboll?” Jag fastnade för de orden, de Ă€r vĂ€rda att minnas i mĂ„nga sammanhang. För TandvĂ„rdsskadeförbundet i Kalmar lĂ€n, kĂ€nns de alltid lika angelĂ€gna. Som sekreterare minns jag gĂ€rna höjdpunkter och framgĂ„ngar i Tf:s arbete, men efter mer Ă€n 40 Ă„r finns fortfarande behov av förbĂ€ttringar inom svensk tandvĂ„rd.

2003 kom Dentalmaterialutredningen – vĂ„rd och bemötande, den överlĂ€mnades den 3 juni till socialminister Lars Engqvist. ”Amalgam kan orsaka sjukdomar, det slĂ„r en enig utredning fast och utredningen vill dĂ€rför att regering och riksdag skyndar pĂ„ för att fĂ„ bort det kvicksilverhaltiga amalgamet ur tandvĂ„rden. TandvĂ„rdsskadeförbundets representant i utredningen, tandlĂ€kare Christer Malmström, ser detta som ett kolossalt steg framĂ„t.”

Den 1 juni 2009, en stor dag! ”TandvĂ„rdsskadeförbundet har kĂ€mpat sedan 1978 för att upplysa om amalgamets hĂ€lsorisker och för att hjĂ€lpa mĂ€nniskor som blivit sjuka av sitt amalgam. FrĂ„n och med mĂ„ndag den 1 juni, Ă€r amalgam förbjudet som tandlagningsmaterial i vĂ„rt land. Det kĂ€nns som en seger, men det finns fortfarande ett stort arbete kvar, nĂ€r det gĂ€ller amalgam/kvicksilverproblemet. Cirka 30-40 ton kvicksilver finns i svenskarnas munnar. Borttagning av amalgam mĂ„ste ske med kunskaper, rĂ€tt teknik och rĂ€tt utrustning. Vi hoppas att förbudet mot amalgam kommer att innebĂ€ra ett nytĂ€nkande hos de tandlĂ€kare, lĂ€kare och sjukvĂ„rdspolitiker som tidigare inte erkĂ€nt amalgamets hĂ€lsorisker.”

Trots framgĂ„ngarna med Dentalmaterialutredningen och amalgamförbudet, kan man fortfarande hitta skrĂ€mmande tidningsrubriker som, ”Anette blev utskrattad av lĂ€karen – rotfyllningen gjorde henne sjuk”! Patienten har upplevt en omskakande rotfyllningshistoria som innebar att hon blev tvungen att söka akutmottagning pĂ„ sjukhus. Men dĂ€r uppstod problemet ”bristen pĂ„ samarbete mellan lĂ€kare och tandlĂ€kare”. Lyckligtvis fick Anette korrekt vĂ„rd sĂ„ smĂ„ningom, tanden drogs ut, men det krĂ€vde 4 mĂ„naders lidande!

Troligtvis hade det varit enklare och gÄtt fortare om tandlÀkare och lÀkare hade samverkat för att lösa Anettes problem?

TandvÄrdsskadeförbundet ser dagligen hÀlsoproblem som Àr knutna till munhÄlan. Det kan handla om bakterier i rotfyllda tÀnder eller om spÀnningar mellan olika metalliska tandlagningsmaterial som orsakar mycket lidande.

Men Àven höga kostnader för tandvÄrden gör att alla inte har rÄd att fÄ karies ÄtgÀrdat eller tandproteser om tÀnder saknas.

TandvÄrdsskadeförbundet i Kalmar lÀn anser att tandvÄrden ska ingÄ i den ordinarie hÀlso- och sjukvÄrden, dÀrmed skulle steget till samarbete mellan tandlÀkare och lÀkare förenklas. Dessutom skulle sjukvÄrdens högkostnadsskydd dÄ Àven gÀlla tandvÄrd.

Munnen hör till kroppen! Vi ger aldrig upp!